پوکه ریزی برای ساختمان
پوکه ریزی یکی از مصالح ساختمانی است که جهت ساختمان سازی و برای پر کردن کف ساختمان به آن نیاز داریم. این فرآیند موجب یکسان سازی شیب ساختمان می شود. یکی از دلایل اهمیت پوکه ریزی جایگزینی آن بجای شن و ماسه است. پوکه دارای وزنی کم و بسیار سبک است بعلاوه اینکه دارای استحکام بالایی می باشد و عایق نیز هست که در اماکن با صدای بلند به عنوان عایق کننده استفاده می شود. همچنین پوکه ها مقاومت بالایی دارند و موجب می شوند از نفوذ حشرات جلوگیری شود در مجموع پوکه کاربردهای زیادی در ساخت و تولید انواع بتن سبک دارد.
به اجرای عملیات پوکه، پوکه ریزی گفته می شود. پوکه از نظر زمین شناسی نوعی سنگ آذرین بوده که به علت نحوه ی ایجاد آن، دارای ساختاری کف مانند می باشد و همین ویژگی منجر به سبک وزن و نیز شناور ماندن روی آب می شود. پوکه دو نوع می باشد یکی پوکه معدنی و دیگری پوکه صنعتی.
یکی از کاربردهای بسیار جالب و زیاد پوکه در کشاورزی به منظور بستر سازی، مکمل و… می باشد. یکی دیگر از دلایل اهمیت پوکه ریزی، قیمت بسیار مناسب پوکه می باشد که باعث شده بازار خرید خوبی داشته باشد.
دلایل اهمیت پوکه ریزی به دلیل استفاده در کف سازی، زیاد می باشد که اغلب به دلیل ساختار کف مانند و متخلخل این ترکیب است.
در فرآیند ساختمان سازی و قبل از انجام موزاییک کاری و سرامیک کاری، ابتدا کف ساختمان را پوکه ریزی می کنند. جهت کف سازی ساختمان در مرحله ی اول پخش کردن پوکه انجام گرفته و سپس کف سازی انجام می شود که به پروسه پوکه ریزی کف نیز گفته می شود.
دلایل اهمیت پوکه ریزی در ابتدا به این علت است که به هنگام ساخت یک ساختمان زیر بنا اهمیت فوق العاده ای دارد به طور مثال شیب سازی مناسب، نازک بودن سطح و … توجه داشته باشید که برای کف سازی از پوکه معدنی به همراه فوم بتن استفاده می شود.
فوم بتن سنگین است زیرا در ترکیب خود از ماسه، آب و مواد شیمیایی تشکیل شده و در نتیجه وزن بالایی دارد لذا به هنگام استفاده حتما باید از شلنگ های استاندارد استفاده شود چرا که امکان ترکیدن به هنگام پمپاژ وجود دارد.
پوکه معدنی به دو شکل طبیعی و صنعتی وجود دارد که پوکه معدنی به هنگام خروج گازهای آتشفشانی به وجود می آید اما پوکه صنعتی در واقع از خاک رس ساخته می شود.
پوکه صنعتی برخلاف فوم بتن وزن کمی داشته و همین سبب راحتی کار با آن می شود از طرفی دیگر می تواند بهترین جایگزین به جای شن و ماسه باشد. همانطور که اشاره شد پوکه دارای استحکام بالا، عایق صدا و قیمت مناسب است.
بعد از اتمام ساختمان سازی حال نوبت به کف سازی و شیب بندی می رسد که در این مرحله از پوکه معدنی استفاده می شود و به این پروسه پوکه ریزی می گویند. بعد از اتمام پوکه ریزی، روی آن موزاییک یا سرامیک کار می شود و همین کار باعث می شود شیب ساختمان درست شود.
پوکه معدنی به عنوان یکی از مصالح ساختمانی پرکاربرد دارای اندازه ها و اشکال متنوعی است و نکته ی بسیار مهمی که هنگام استفاده از پوکه باید به آن اشاره کرد این است که باید پوکه های با اندازه های مختلف به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند تا دانه ها به درستی در فضای خالی بین هر دو قرار گرفته و بدین صورت از نشست کف سازی بعد از گذشت زمان جلوگیری گردد.
همچنین به هنگام پوکه ریزی چنانچه مصالح مورد استفاده کیفیت خوبی نداشته نباشند، بعد از اتمام عملیات احتمال نشست وجود دارد. نشست کف سازی منجر به شکسته شدن ملات روی آن و در مواردی باعث آسیب رساندن به تاسیسات ساختمان نیز خواهد شد.
یکی دیگر از نکات مهم به هنگام پوکه ریزی، کنترل کردن تراز کف سازی، کروم بندی و شیب بندی قبل از کشیدن ملات روی پوکه است چرا که منجر به از بین رفتن فضای مورد نیاز جهت انجام عملیات نازک کاری کف و یا نیاز به اجرای ملات بیشتر می شود.
علاوه بر موارد گفته شده، از پوکه معدنی به صورت مستقیم و در حین ساخت و ساز استفاده های زیادی می شود که عبارتند از:
شیب بندی با استفاده از پوکه ریزی چگونه انجام می شود؟
جهت شیب بندی و کف سازی بین طبقات ساختمان توصیه می شود از پوکه های معدنی با سایز های 10 تا 20 میلی متری که پوکه معدنی نخودی یا فندقی نام دارد، استفاده شود.
همانطور که می دانید امروزه از پوکه در ساخت بناها و قسمت های مختلف پروژه های عمرانی استفاده می شود از طرفی دیگر بهترین پیش نیاز جهت ساخت برخی مصالح ساختمانی زیر نیز می باشد:
پوکه معدنی انواع مختلفی داشته که هر کدام کاربردهای خاصی در ساختمان سازی دارند. توجه داشته باشید که نحوه ی اجرای عملیات پوکه ریزی براساس نوع کاربرد پوکه، متفاوت است همچنین به علت اهمیت زیاد پروسه ی پوکه ریزی باید اصول و استانداردها رعایت شود. استفاده از روش پوکه ریزی در کف سازی و شیب بندی بسیار مقرون به صرفه می باشد.